Wat aan te vangen met de Auvibel heffing

Mensen die mij kennen als een aanhanger van vrije cultuur zullen er beslist over eens zijn: ik uit graag kritiek op actuele feiten om het debat aan te wakkeren of om reacties uit te lokken. Aangezien zo’n discussies vaak op niets uitdraaien en zeker de wereld niet veranderden,  heb ik me voorgenomen altijd rekening te houden met volgende twee regels:

  1. Zorg dat je geïnformeerd bent
  2. Uit geen kritiek voordat je een alternatief scenario hebt gevonden

Verwarring rond Auvibel

In het kort: Auvibel is een burgerlijke vennootschap die ander organisaties onder zijn leden toelaat, mits toestemming van minister van ondernemen, Vincent Van Quickenborne. Aan deze leden stort Auvibel een heffing door op het thuiskopiëren. Dit alles wordt verantwoord door de filosofie dat iedere kopie die je thuis voor eigen gebruik neemt, een kopie minder verkocht is. Het thuiskopiëren is dus wel werkelijk legaal en de forfaitaire heffing zorgt ervoor dat ook de artiest wordt vergoed voor dit verlies.

Aangezien het een burgerlijke vennootschap is, is het verplicht om jaarverslagen te publiceren. Deze kunt u dan ook hier raadplegen als u meer informatie wilt naar waar het geld stroomt: http://www.auvibel.be/nl/over-auvibel/jaarverslagen

Dit was het de facto standaardmodel van de jaren negentig: je maakt iets, je legt alle verantwoordelijkheid in handen van een kopierechtenmaatschappij en je hangt vast voor de rest van de copyright-termijn aan die firma. Die firma stort af en toe eens wat geld en dat houdt een artiest tevreden. Voor de fans was dit echter een nachtmerrie, maar niemand stelde zich daar vragen bij, want de auteur moet toch zijn kost kunnen verdienen.

Auvibel houdt dit model krampachtig in leven: enkel artiesten die aangesloten zijn bij zo’n kopierechtenfirma, die een groot percent van de artiest zijn geld gebruikt om peperdure advocaten op onschuldige fans die je muziek willen delen te betalen, krijgen een deel van de taart. Artiesten die willen dat hun fans net mogen hun materiaal kopiëren en doorgeven aan vrienden worden helaas niet aanvaard door eender welke vennoot van Auvibel.

Wat er moet gebeuren

Er zijn tal van redenen om de Auvibel heffing te willen afschaffen, maar we moeten realistisch blijven. Een opnieuw welvarend winstgevend bedrijf de boeken laten dichtdoen lijkt nogal ambitieus voor een student ingenieurswetenschappen.

De oplossing die ik heb is deze: we richten een vzw op ter bescherming van de vrije artiesten. Artiesten die hun werk onder vrije  creative commons licenties op het internet plaatsen bezorgen ons daarvan een kopie. Het ons bezorgen van een kopie maakt de artiest en het werk onmiddellijk lid. Eenmaal je lid bent maak je aanspraak op een deel van wat wij doorgestort krijgen van Auvibel (want daar maken we aanspraak op, als vereniging van artiesten).

Daarnaast zorgt de vzw voor promotie van de artiesten, voor een online musicshop waar fans artiesten voor hun werk kunnen geven wat ze willen, voor een muziekvoorkeurensysteem,  voor een service naar zelfstandigen die muziek willen draaien in hun werkplaats maar geen Sabam willen betalen (scheelt al snel €300 per jaar), enzovoort.

Zoals eurocommissaris Neelie Kroes het zo mooi verwoordt voor open standaarden, zo is het ook voor vrije cultuur: het is een kwestie van een evenwicht te vinden voor alle partijen, waar de voordelen van vrije cultuur duidelijk zichtbaar zijn. Het bestempelen van kinderen die een liedje willen horen als piraten, in alle geheimhouding vergaderen over het bespioneren van zo’n piraten en het afnemen van de rechten van de artiest om te doen met zijn materiaal wat hij wilt, is niet wat ik noem een evenwicht.

Auvibel naar onze hand zetten is in mijn opzicht de perfecte kans om traag maar zeker vrije cultuur in België de bovenhand te laten halen. We geven de vrije artiest een zekerheid op inkomen (die in mijn opinie niet lager zal zijn dan bij bijvoorbeeld Sabam) en geven hun fans de vrijheid om muziek eender waar te beluisteren, met eender wie te delen en in eender welke omstandigheid te draaien (bijvoorbeeld in een remix).

Er rest ons nu enkel nog de goedkeuring en toelating van minister van ondernemen, Vincent Van Quickenborne, te verkrijgen om met deze onderneming te starten. Het ziet er goed uit aangezien ook Van Quickenborne op de hoogte is van de limieten op het huidig aanslepende model:

Niettemin is de minister ook bewust van het feit dat een systeem van forfaitaire auteursrechten, zijn limieten stilaan bereikt heeft. Daarom wil hij ook tijdens het Europees voorzitterschap met de andere lidstaten het systeem van de thuiskopievergoedingen grondig evalueren.
Wij hopen op uw begrip.

Briefwisseling met Pascale Baert, privésecretaris van Van Quickenborne

Ik ben nog op zoek naar mensen die willen helpen deze vzw op te richten. Ik heb onder andere nog 2 stichtende leden nodig, mensen die met de wet vertrouwd zijn, mensen die thuis zijn in geldzaken, … Ben je zo iemand gelieve zeker met mij contact op te nemen via mail: pieterc aŧ member.fsf.org.

-Pieter — Follow me on identi.ca

One comment

Leave a comment